Nederlandse start-up Peerby tweede op Postcode Lottery Green Challenge in New York

Ondernemer Daan Weddepohl wint € 100.000 voor zijn start-up

24 SEPTEMBER 2012, NEW YORK
Samenvatting
De Amsterdamse ondernemer Daan Weddepohl heeft met zijn duurzame initiatief Peerby de gedeelde tweede plek van de International Postcode Lottery Green Challenge gewonnen. De prijs, een geldbedrag van € 100.000,- werd zondagavond uitgereikt in New York als onderdeel van het Clinton Global Initiative.
De Amsterdamse ondernemer Daan Weddepohl heeft met zijn duurzame initiatief Peerby een gedeelde tweede plaats van de internationale Postcode Lottery Green Challenge gewonnen. De prijs werd zondagavond uitgereikt in New York als onderdeel van het Clinton Global Initiative. Deze conferentie van wereldleiders wordt jaarlijks georganiseerd door ex-president Bill Clinton met als doel praktische oplossingen voor prangende globale problemen te vinden.

“Een achtste deel van alle CO2 emissie in de wereld komt van de productie van consumptiegoederen. Door spullen te delen met elkaar hoeft er minder geproduceerd te worden. Het is dus goed voor het milieu, goed voor je buurt en goed voor je portemonnee.” zegt Daan. Met het winnen van de tweede prijs weet Daan met zijn team niet alleen € 100.000,- binnen te slepen; hij wordt ook geholpen door het netwerk van de United Postcode Lotteries, dat zich gesteund weet door mensen als Richard Branson en Bill Clinton.

Daan: “Het is natuurlijk fantastisch om tot de laatste 3 van de 509 internationale inzendingen te horen. Peerby is pas sinds een paar weken door heel Nederland te gebruiken en nu hebben we zo'n mooie prijs gewonnen ook! Met het geld gaan we programmeurs in dienst nemen om Peerby nog gebruiksvriendelijker te maken. Daarnaast hebben we genoeg middelen om Peerby binnenkort bekend maken in Nederland en de rest van de wereld. Maar nu eerst even onze roes uitslapen!”

Juryrapport

Voorzitter van de Green Challenge jury José María Figueres Olsen prees Peerby in zijn speech om het feit dat Peerby op een aantrekkelijke manier gemeenschapschapsvorming stimuleert en CO2emissie reduceert. Finaliste Molly Morse (Verenigde Staten) won de eerste prijs met haar bedrijf Mango Materials dat met behulp van bacterien methaan in plastic omzet. Nick Gerritsen van CarbonScape (Nieuw Zeeland) heeft net als Peerby met een tweede plaats een bedrag van 100.000 euro voor hun groene plan gewonnen.

Peerby

Iedereen kent wel van die momenten dat je even iets nodig hebt wat je zelf niet hebt, zoals een grasmaaier, boormachine of partytent. Mensen in jouw buurt hebben vast wat je zoekt, dus waarom zou je het kopen of lenen? Maar hoe bereik je die mensen? Stel je vraag op peerby.nl en wij vragen voor je rond in je buurt. Als een buur heeft wat je zoekt, krijg je een berichtje en kun je met elkaar afspreken.

De Postcode Lottery Green Challenge

Met de Postcode Lottery Green Challenge daagt de Internationale Postcode Lotterij jaarlijks mensen overal ter wereld uit om een duurzaam, innovatief en schaalbaar ondernemersplan te ontwikkelen. Dit jaar kwamen er 509 inzendingen binnen, waarvan er zes zijn genomineerd. De zes genomineerden presenteerden maandag 17 september hun groene plan voor de internationale vakjury tijdens PICNIC Festival 2012 in Amsterdam. Drie groene ondernemers gingen door naar de finale in New York.

Over het Clinton Global Initiative

De jaarlijkse Clinton Global Initiative vindt dit jaar plaats op 23,24 en 25 september in New York. Op deze bijeenkomst komen vertegenwoordigers van bedrijven, NGO's, wetenschappers en regeringen bijelkaar om te beloven om mondiale problemen aan te pakken. De Nederlandse Postcode Loterij, een oude aanhanger van de stichting, is een CGI-partner.
Citaten
"Het is natuurlijk fantastisch om tot de laatste 3 van de 509 internationale inzendingen te horen. Peerby is pas sinds een paar weken door heel Nederland te gebruiken en nu hebben we zo'n mooie prijs gewonnen ook! Met het geld gaan we programmeurs in dienst nemen om Peerby nog gebruiksvriendelijker te maken. Daarnaast hebben we genoeg middelen om Peerby binnenkort bekend maken in Nederland en de rest van de wereld. Maar nu eerst even onze roes uitslapen!" Daan Weddepohl (CEO & Founder Peerby)
Afbeeldingen
Over Peerby Nederland

Peerby GO is een website waarmee je direct spullen huurt van je buren - die worden afgeleverd en weer opgehaald op de plaats en tijd die jou uitkomt. Peerby GO is goed voor je portemonnee, gemakkelijk en is ook nog eens duurzaam: maar liefst 1/8 van de CO2 uitstoot op aarde komt door de productie en consumptie van goederen. Peerby GO is een toevoeging op de reeds bestaande leendienst. Sinds de lancering van Peerby in september 2012 groeit het aantal leden en transacties exponentieel. Peerby heeft actieve communities in twintig steden in Europa en tegenwoordig ook in tien pilot-steden in de VS. Daarmee is Peerby wereldmarktleider op het gebied van lenen en delen van spullen.

Accelerators: Founders Institute, Rockstart, Techstars.
Prijzen: $125,000 van het Clinton Global Initiative, B&J’s Join our Core, App My City Award. Daan Weddepohl, bedenker van Peerby, staat dit jaar op nr 13 van de Trouw Duurzame Top 100.

Facebook,Twitter

berichten